KANDİLLER NEYİN TEMSİLİDİR

Hepimizin bildiği üzere mübarek geceler olarak da adlandırılan kandil geceleri sırasıyla Regaip, miraç, Berat, Kadir gecesi ve mevlit kandilidir. Mevlit kandili dışındaki geceler,üç ayların içinde yer alır.

Regaip kandiliyle mevlüt kandili arasında 9 ay 10 gün olduğunu biliyor muydunuz ?

Her kandil bir bilinç durumuna ışık tutar ve insanın aydınlanma sürecini anlatır. İnsanın dünyaya gelişiyle, manevi uyanışı arasında çok benzerlikler vardır.

Aslında Kuran’da kadir gecesi dışında bahsedilen bir gece yoktur. Kandiller, din alimlerinin insanları manevi uyanışa hazırlamak maksadıyla oluşturdukları bir anlatım şeklidir.
Kandillerin hakikati anlaşılırsa güzel bir amaca hizmet ettiği aşikardır.

Her yıl kutlanan kandiller sembolik bir hatırlatmadan ibarettir. İnsanın kandilinin yanması onun aydınlanması manasındadır ve herkesin kandili kendi bilinç seviyesine göre farklı zamanlara denk gelir. Her kandil kişinin bilinç seviyelerine ışık tutar.

Üç aylar, tıpkı anne karnındaki bir bebeğin oluşum sürecinin ilk üç ayını anlatır niteliktedir adeta. İnsanın bedensel doğumu ile manevi uyanışı aynı süreçten geçiyor bir anlamda. Manada yaşanan her şeyin mutlaka bir delili var dış dünyada da .

1. REGAİP KANDİLİ; manası “Allah’a rağbet” etmektir.
Buna Allah’a yöneliş, kendini bilmeye doğru atılan ilk adım veya manevi uyanışın başlama zamanıda denebilir.

Regaip  kandili aynı zamanda Hz. Muhammed (sav)’ in
anne rahmine düşüşü olarak da bilinir.
Regaip kandilinin hakikatte ki  manası ise söyledir. Uyanmış bir rehber eşliğinde kendi hakikatine doğru yol almaya başlayan beşer, hakikat bilgilerini almaya başladığında kendine gebe kalır. Bu bilgilere ilmel yakın olan kişinin regaip kandili yanmış olur.

2. MİRAÇ KANDİLİ; Manası yükselecek yer ve en yüksek makam olarak Türkçe’ye çevrilir. Allah’ın huzuruna çıkarılması veya Allah ile buluşma anı olarak bilinir. İnsan, kendi hakikatini anlaması ve tevhide ulaşması sonucu HAKKI kendinde bulmasıyla ikinci bir aydınlanma yaşayarak miraç kandilini yakar.

3. BERAAT KANDİLİ; Günahların af olduğu tövbelerin kabul
olduğu ve hesabın kitabın bittiği kandil olarak bilinir.

Hakikati ise, tevhid anlayışını idrak ederek miracını  yaşayan kişinin  nefsini arındırması sonucu yüklerinden kurtulması ve özgürleşmesidir. Bu bilinç seviyesine erişen  kişi yokluğunu yaşayarak HAKK bilincine ulaşır ve beraat eder. Kişinin hesabının kitabının bittiği ve ahiret yaşamının başladığı aşamadır bu bilinç seviyesi.

Ahiretin yaşanması demek, kişinin yaptıklarının sonucunu görebildiği ve neden- sonuç ilişkisini fark ettiği bir bilinç durumuna erişmesi demektir.
Aynı zamanda sonsuz yaşama adım attığı bilinç seviyesidir. Bu bilinç seviyesine gelen kişi her şeyin sonsuz ve sınırsız olduğunu fark ettiği demdir. Kendisi son verene kadar her şey sonsuza kadar tekrar eder.

Akabinde ramazan ayı başlar. Oruç; uruç etme yani bilincin yükselmesi manasına gelir. Bilinci yükselen kişi  bu seviyede resullük makamına yükselir ve Kuranı tebliğ etme görevi verilir ona.

4. KADİR GECESİ; Ramazan ayının 27. gecesine denk gelir.
Kuran kadir gecesinde inmeye başlamıştır. Kadir gecesi 1000 aydan daha değerlidir denmesinin nedeni, insanın kendi öz değerinin farkına varması ve kendi kadir kıymetini bilmeye başlamasından dolayıdır. 1000 ay ortalama 83 yıla tekabül eder ki buda ortama bir insan ömrüdür.

Kadir gecesine erişen kişinin gönlüne ayetler inmeye başlar.
Akabinde Ramazan Bayramı (şükür bayramı) ve kurban bayramı (kurbiyet) gelir. Kurbiyet, yakine ermek demektir.

Bayramlar, kişinin kendi hakikatini idrak ederek, kendine gelmesi ve huzura ermesidir. Hakk olduğu bilinciyle her varlıkta Hakkı görmesi ve tüm evreni kendi gönlünde izlemesidir. Bu bilinçte olan kişi evrenin tohumu gibidir. Her şey onun içinde o herşeyin içindedir.

5. MEVLİT KANDİLİ; Hz. Muhammed (sav)’in doğumu olarak
bilinir. Hakikattaki manası ise Muhammedi’liğin doğumudur.Ahadiyetül cem makamından nüzul ederek zat cennetine yani dünyaya inmektir.Bu mertebeye gelen kişiye kamil insan denir.